Geplaatst op 3 november, 2010
In een pilot uitgevoerd samen met de VGK (de Vereniging Gemeentelijke Kermisbeheerders) en EvertSipkema Audio Technologie, toont munisense aan dat kermisgeluid door de combinatie van geluidsbegrenzers, centraal bestuurde muziek en real-time meten zeer goed te handhaven is tegen lage kosten. De pilot is uitgevoerd rond de Kermis van Haarlem.
Bij een kermis wordt vaak gedacht aan overschijding van de geluidsbelasting voor omwonenden. Was dat vroeger vaak een veel gehoorde klacht, vandaag is dat door inzet van nieuwe geluidsbeheersingsmiddelden zeker niet meer nodig. Dat toont een pilot rond de kermis van Haarlem in opdracht van de VGK en uitgevoerd door munsense en Evert Sipkema Audio Technologie aan. Door een slimme combinatie van centraal bestuurde muziek, geluidsbegrenzers en real-time geluidsbelasting metingen bij de omliggende woongebieden kan de geluidsbelasting binnen de gestelde normen worden gehouden.
In de pilot is gedurende de hele opbouw, de kermis zelf en de afbraak het geluid gemeten op drie plaatsen. Het systeem meet het geluid elke seconde en alarmeert de handhavers en de kermis exploitanten wanneer het geluid de vergunde grenzen overschrijdt. Door directe bijstelling kon de geluidsbelasting binnen de grenzen worden gehouden. Alle meetdata wordt historisch opgeslagen en kan door de gemeente worden gebruikt voor analyse achteraf of weer worden geraadpleegt als de kermis opnieuw wordt vergunt. De meetdata heeft een zodanige resolutie dat ook de start en stop tijden kunnen worden bewaakt.
Op het Jaarlijkste VGK congres van 3 november zijn de resultaten van deze pilot gepresenteerd. De presentatie kunt u hier downloaden.