Bewoners meten zelf luchtkwaliteit

Geplaatst op 6 november, 2017

Bewoners meten zelf luchtkwaliteit

Bewoners in Hillegersberg en Schiebroek maken zich zorgen over de luchtkwaliteit in hun wijk.

Om te weten hoe het zit met de luchtkwaliteit in het gebied is het noodzakelijk om de luchtkwaliteit gedetailleerd in kaart te brengen met een fijnmazig netwerk van meetpunten verspreid door de wijk. De twee meetpunten van het landelijke DCMR meetnetwerk in dit gebied geven onvoldoende fijnmazig inzicht.


Fijnstof meetnetwerk
Voor het meten van de luchtkwaliteit in Hillegersberg-Schiebroek (HiS) hebben de gezamenlijke bewonersorganisaties van de gemeente subsidie gekregen voor het aanleggen van een meetnetwerk van sensoren die fijnstof PM 2.5 waarnemen. Van PM 2.5 is bekend dat dit een goede indicator is van de mate van verontreiniging van de buitenlucht door wegverkeer, vliegverkeer en industrie. Langdurige blootstelling aan verhoogde fijnstof concentraties kan tot gezondheidsklachten leiden, zoals een verminderde longfunctie.


De wijken staan onder druk van de nieuwe verbindingsweg A16 Rotterdam en de voorgenomen uitbreiding van het vliegverkeer Rotterdam-The Hague Airport. Daarnaast hebben de wijken al te kampen met intensief autoverkeer en vervuiling van de Rotterdamse stad en haven.


Buitenlucht continu monitoren
De bewoners kozen voor de Munisense internet-based infrastructuur waarmee zij de buitenluchtkwaliteit volcontinu met buitenluchtsensoren monitoren.

Een dertigtal meters, uitgerust met fijnstof sensoren, zijn eind 2017 op representatieve plekken in de wijken geplaatst. Dankzij deze meters kunnen bewoners op elk gewenst moment zelf via het Munisense cloud-platform de actuele luchtkwaliteit in hun omgeving waarnemen. 


Fijnstofconcentraties in uw omgeving meten of inzicht krijgen in de luchtkwaliteit?

Bel voor meer informatie: 071-711 4623.


Lees ook het artikel in AD HiS Luchtmeetnet

Link naar het artikel in het AD over het HiS Luchtmeetnet

Terug naar het overzicht

Contact

Adresgegevens

Munisense B.V.
Touwbaan 38, A0.08
2352 CZ Leiderdorp
Nederland