Doorontwikkeling van project NL Alert

Geplaatst op 18 juni, 2018

Doorontwikkeling van project NL Alert

De waarschuwingssirene klinkt op de eerste maandag van de maand, 12.00 uur stipt. Iedereen kent het geluid, maar is het in de huidige digitale wereld nog voldoende effectief? Het huidige landelijke alarmsysteem gaat het straatbeeld in 2020 verlaten.

In opdracht van het ministerie van Justitie & Veiligheid is Stichting DITSS in samenwerking met Munisense gestart met een doorontwikkeling van het alarmsysteem dat is gekoppeld aan het smartphone project NL Alert.

Waarschuwen, alarmeren en informeren
Achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe versie van de landelijke waarschuwingssirene, dat ook direct de aard van de alarmsituatie benoemt. Begin juni is dit systeem in het centrum van Eindhoven getest. Naast een aantal alarmsignalen werden ook gesproken boodschappen uitgezonden op en rond het Stadhuisplein, Stratumseind en het Catharinaplein.

De luidsprekers kunnen individueel of met cell-broadcasting worden aangestuurd. Zo kan heel lokaal - in slechts één of juist in meerdere straten resp. wijken - een specifieke alarmboodschap worden uitgestuurd. Zowel bewoners als passanten in die omgeving krijgen - ook als er geen smartphone voor handen is - exacte informatie over de aard van de alarmsituatie.

De hoorbaarheid en de verstaanbaarheid van het systeem zal later deze maand ook 's nachts worden getest. Dan zal duidelijk worden of het alarmsysteem ook geschikt is om mensen uit hun slaap te wekken en hen vervolgens te informeren.

Link naar het Nieuwsartikel met video van Studio040.nl

Terug naar het overzicht

Contact