Rotterdam meet geluid van 'herriebakken’

Geplaatst op 20 juli, 2020

Rotterdam meet geluid van 'herriebakken’

Het Algemeen Dagblad schreef een artikel over onze geluidsmetingen in Rotterdam

Luidruchtige auto’s en motoren zijn al jarenlang een probleem in Rotterdam, er wordt altijd wel ergens in de stad over gemopperd. ,,Ik val zowat uit mijn bed van de herrie’’, omschreef een bewoner van de Kop van Zuid onlangs het probleem op buurtforum Nextdoor. Maar klagen helpt niet: deze week werd de buurt opnieuw wakker van patsers die de Laan op Zuid om half drie ‘s nachts gebruikten als Formule 1 circuit.

Geluidsbronnen

De gemeenteraad gaf het stadsbestuur vorig jaar de opdracht om, net als Parijs, te experimenteren met lawaaiflitsers. Maar dat is volgens verkeerswethouder Judith Bokhove makkelijker gezegd dan gedaan. Het apparaat dat in de Franse hoofdstad wordt getest is nog niet ‘operationeel inzetbaar’. ,,Er is voor zover bekend een aanbieder van een geïntegeerde flitspaal voor geluid. Maar dit systeem is nog onvoldoende ontwikkeld om verkeersgeluid te onderscheiden van andere geluidsbronnen’’, schrijft Bokhove in een raadsbrief.

Daarom gaat de gemeente, samen met wetenschappelijk instituut TNO, een eigen geluidsmeting doen. Op de Meent, West-Kruiskade en Nieuwe Binnenweg wordt deze zomer gedurende enkele weken vastgelegd hoeveel geluid het verkeer er sowieso maakt en hoe de geluidspieken er klinken. ,,Dat is nog niet eerder gedaan in Nederland’’, stelt Bokhove. Vervolgens wordt met andere partijen bekeken hoe een lawaaiflitser van de grond kan komen. ,,Juridisch is er nog niets geregeld over de inzet van een dergelijk systeem voor handhaving.’’ Beboeten is daarom nog niet mogelijk.

Lees het hele artikel op AD.nl

P.S. deze geluidsmetingen worden, zoals u al vermoed, uitgevoerd met Munisense geluidsmeters.

Geluidsmetingen Rotterdam
Hoe groot is de overlast van motor- en autopatsers? Geluidsmetingen op onder meer de Meent moeten het gaan vaststellen © Jan Kok

Terug naar het overzicht

Contact