Bestrijding nachtlawaai met geluidsherkenning en nudging

Geplaatst op 22 maart, 2023

Bestrijding nachtlawaai met geluidsherkenning en nudging

De Naamsestraat in Leuven werd eind 2021 uitgerust met Munisense noise monitoring stations (geluidmeters) die naast alle gebruikelijke geluidparameters ook geluidsherkenning leverden.

Het ingestelde geluidniveau in combinatie met gedefinieerde geluidherkenningsparameters werd, na een periode voor de nulmeting, gebruikt als trigger voor het testen van diverse nudging technieken. Inmiddels is het onderzoek van Stad Leuven enkele weken geleden afgerond.

Het meest effectief bleken de nudging boodschappen aan de overlast veroorzaker(s) die direct op straat werden geprojecteerd. Deze lichtprojecties zorgden voor een verlaging van de geluidsoverlast met 30%.

Stad Leuven geeft aan "Nu weten we wat we in héél de stad kunnen uitrollen.".
Mooi hoor, zo'n tevreden en innovatieve klant!


Nieuwsblad.be publiceerde onderstaand artikel, met video over dit onderzoek van geluidsmetingen en geluidsherkenning in combinatie met nudging in Leuven.


Lichtprojecties zijn het antwoord op de Leuvense nachtlawaaiproblematiek. Dat blijkt uit onderzoek dat de stad samen met onder andere de KU Leuven en de politie gedurende het voorbije jaar uitvoerde. Met behulp van Munisense geluidmeters testten ze de impact van verschillende nudgingtechnieken, en daarbij bleek alleen de lichtprojectie écht te helpen.


“Leuven is traditioneel een echte uitgaansstad. Dat is fijn natuurlijk, maar het brengt ook nachtlawaai met zich mee. Wie in het echte uitgaanscentrum gaat wonen, bijvoorbeeld boven een café op de Oude Markt, kiest daarvoor. Het nachtlawaai verspreidt zich echter ook in verschillende straten die verder van het echte centrum liggen. En dat is op z’n zachtst gezegd storend voor wie de dag erna fris en monter op het werk moet verschijnen. Een bruisende stad is heel waardevol, maar dat is een goede nachtrust ook”, aldus schepen Thomas Van Oppens (Groen).

In het verleden werd al gewerkt met onder andere affiches, of mensen die rondliepen met T-shirts met het opschrift ‘Silence’. Nu besloot de stad echter haar innovatieve kaart uit te spelen, en door middel van slimme technologie écht te gaan onderzoeken wat de decibelpieken kon temperen.

Donderdagnacht
Tussen augustus 2021 en november 2022 bracht de stad met zeven geluidsmeters tussen de Collegeberg en kunstencentrum Stuk de geluidsoverlast in kaart. Die registreerden piekgeluiden van 70 decibel of meer, en dat tussen 23 en 5 uur. “De nulmeting leerde ons meteen dat er vooral in de nacht van donderdag op vrijdag veel nachtlawaai geregistreerd wordt. Daarna volgen woensdag en dinsdag. Het weekend is opvallend rustig”, klonk het.

Op woensdag en donderdag gaat het om pieken van gemiddeld 88 decibel, vergelijkbaar met het lawaai van een grasmaaier. De lawaaierigste maand was oktober 2022, de start van het academiejaar. Ook maart 2022 scoorde slecht. Toen werden de laatste coronamaatregelen opgeheven. “In totaal registreerden we meer dan 1.000 pieken die we kunnen bestempelen als nachtlawaai”, klinkt het.

Geen affiches
Daarmee stopte het onderzoek niet. “We onderzochten ook welke nudgingtechnieken het nachtlawaai verminderden. Zo bleek al snel dat het ophangen van affiches of stickers op de straat helemaal niets uithaalt”, zegt Van Oppens.

De politie testte ook of zij iets konden betekenen, door de geluidsdata te volgen en bij een piek meteen ter plaatse te snellen, de ‘daders’ te zoeken en aan te spreken. “Dat bleek nuttig als we ze vonden, maar heel arbeidsintensief en vaak ging het ook om zo’n korte piek dat we de betrokkenen al niet meer aantroffen tegen dat we ter plaatse waren”, zegt studentenflik Gil Vanommeslaeghe.

‘Hier slaapt: Mohammed (5)’
Wat wel duidelijk werkte, was een lichtprojectie. “We projecteerden een boodschap ‘stiltezone’, met daarbij ook namen en leeftijden van mensen die ‘hier slapen’. Met succes. De projectie doet de overlast duidelijk dalen, met maar liefst 30 procent. We merken wel dat het vooral invloed had tot een uur of 1, en minder bij mensen die om bijvoorbeeld 3 uur door de straat kwamen. Wellicht omdat die meer vermoeid of dronken zijn, en dus minder alert voor de boodschap”, aldus Van Oppens.

De schepen en alle betrokken organisaties spreken alvast van een zeer succesvol onderzoek. “We weten nu wanneer we moeten ingrijpen, en hoe we dat best doen”, zegt Van Oppens. “Het onderzoek is nu ten einde en de projectie is weg. Het is wel onze bedoeling om dit nu in nog andere straten in Leuven uit te rollen en nog meer onderzoek te doen. Denk bijvoorbeeld aan de Tiense- of Brusselsestraat, waar ook veel klachten van overlast zijn. Op die manier kunnen we nachtlawaai verminderen zonder dat de politie moet tussenkomen.”

Video: https://www.robtv.be/nieuws/bi...

Terug naar het overzicht

Contact

Adresgegevens

Munisense B.V.
Touwbaan 38, A0.08
2352 CZ Leiderdorp
Nederland