Gehoorschade stijgt op de politieke agenda

Geplaatst op 1 februari, 2023

Gehoorschade stijgt op de politieke agenda

Gezondheid - en gehoorschade - wordt steeds belangrijker. De roep vanuit de politiek, de WHO en gezondheidsraad, KNO artsen, artiesten en zelfs bezoekers om minder hard geluid tijdens muziekevenementen wordt met de dag luider.

Gehoorschade stijgt op de politieke agenda. Men hoopt op wetgeving met een verlaging van de geluidnorm van 103 dB naar 100 dB.

Omdat de overheid traag is met besluitvorming, nemen sommige gemeenten het voortouw door al in evenementenvergunningen voorwaarden op te nemen om de gezondheidsrisico’s voor bezoekers te beperken. De GGD heeft hiervoor overigens al handreikingen beschikbaar.

Maar hoe kan deze naderende wetgeving adequaat worden gehandhaafd? En leidt dit niet tot een nog hogere werkdruk?
Liggen voor handhavers van deze wetgeving, zoals omgevingsdiensten en gemeente ambtenaren, volle en lange dagen, avonden en nachten met controles van horeca en clubs in het verschiet? Stad Leuven bewijst dat dit helemaal niet het geval is.

Hoe doen zij dit?

Door invoering van geluidsgrenswaarden, continue Horecasense monitoring en handhaving van de grenswaarden, is in Stad Leuven is de geluidbelasting, over alle clubs en café's gemeten, zelfs bewijsbaar naar beneden gegaan. Terwijl de werkdruk van het handhaven van het geluidniveau van alle Leuvense horecagelegenheden is verlaagd.

Van de lokale overheid in Leuven wordt verwacht dat zij toezicht houdt, handhaaft en maatregelen treft wanneer sprake is van geluidsoverlast. De geluidsniveaus van alle horecagelegenheden worden met Horecasense gemeten en, zo nodig, beschikbaar gesteld via internet voor controle. Horecasense verbetert zo de geluidbeheersing van de horeca in Leuven aantoonbaar tegen aanzienlijk lagere handhavingskosten. Ook kan de stad bepaalde horecagelegenheden meer vrijheid geven wanneer zij structureel binnen de normen blijven.


Wat is Horecasense?

Horecasense wordt al 10 jaar in zo'n 500 horecagelegenheden (waaronder Leuven en Brussel) gebruikt voor het continu meten en registreren van geluidsniveaus.

Horecasense is een eenvoudige manier voor Horeca uitbaters om zelf altijd het geluidsniveau in hun zaak te meten en registeren. Met het online platform bewaken zij, waar zij zich ook bevinden, de geluidsniveaus en ontvangen zij alarmmeldingen. Zo houden ze actief de geluidsemissie binnen de grenzen, voorkomen ze niet alleen klachten, maar ook gehoorschade en boetes.

Voor handhavende instanties, zoals bijv. omgevingsdiensten en gemeenten, is het mogelijk om de meetdata realtime of achteraf eveneens op afstand in te zien en te analyseren. https://horecasense.nl/

Terug naar het overzicht

Contact

Adresgegevens

Munisense B.V.
Touwbaan 38, A0.08
2352 CZ Leiderdorp
Nederland