Primeur in Nederland - aanpak van lawaaierige voertuigen met geluid informatie displays

Geplaatst op 11 augustus, 2023

Primeur in Nederland - aanpak van lawaaierige voertuigen met geluid informatie displays

Langs scheurende motorfietsen en brullende auto’s zorgen voor veel overlast, zowel in natuurgebieden als in steden. Zo ook in Amsterdam en Rotterdam. Maar liefst 19% van de volwassen Amsterdammers ondervindt ernstige geluidshinder hiervan.

Bestuurders zijn zich veelal niet bewust van de hinder die ze veroorzaken en kunnen zelf veel doen om deze hinder te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat zij hier ook toe bereid zijn.

Met de Geluid Informatie Displays, die oplichten bij de detectie van een te luid voertuig, worden deze bestuurders hierop geattendeerd.

Alle geluidpieken en andere geluiddata wordt realtime verzameld en is meteen inzichtelijk in een online dashboard. Dit geeft de gemeente onder andere inzicht in de intensiteit van de luide voertuigen, het effect van de attentieborden en andere maatregelen. Zo heeft de gemeente continu de vinger aan de pols.

Voor de detectie van de voertuigen wordt gebruik gemaakt van een innovatief geluidmonitoringstation - de Geluidduider - die behalve alle geluidparameters en -pieken ook de locatie van het voertuig en het type voertuig (met AI) bepaalt en de snelheid en de richting meet. Onderdeel van het project is om deze functionaliteit in het project stapsgewijs te verfijnen.

De proef met onze Geluid Informatie Displays in Amsterdam en Rotterdam duurt overigens de hele zomer.

U heeft het vast opgemerkt, er is veel media aandacht voor deze primeur. We hebben enkele hieronder voor u verzameld:

https://www.amsterdam.nl/nieuw...
https://www.rotterdam.nl/scher...

https://www.telegraaf.nl/nieuw...

https://www.parool.nl/amsterda...
https://www.ad.nl/binnenland/t...
https://www.verkeersnet.nl/act...

U snapt, we zijn eigenlijk best wel trots. We vertellen u dan ook graag hoe dit systeem ook voor inwoners van uw gemeente kan zorgen voor beduidend minder geluidsoverlast van luide voertuigen.

Luide Voertuigen Amsterdam Luide Voertuigen Rotterdam

Terug naar het overzicht

Contact

Adresgegevens

Munisense B.V.
Touwbaan 38, A0.08
2352 CZ Leiderdorp
Nederland