Verkeerslawaai - Rotterdamse Verkeersaso Aanpak

Geplaatst op 27 juni, 2023

Verkeerslawaai - Rotterdamse Verkeersaso Aanpak

Bewoners en bezoekers van Rotterdam kennen het fenomeen als het mooi weer is: onnodig hard optrekkende auto’s en motoren, het negeren van snelheidslimieten, cruise-verkeer, herrie door knallende uitlaten en luide muziek.

Rotterdam heeft op veel plekken in de stad te maken met een groep verkeersasocialen die herhaaldelijk dit gedrag vertoont. Dit brengt grote gevolgen met zich mee voor de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Rotterdammers ergeren zich massaal aan het gedrag van deze bestuurders.

Rotterdamse Verkeersaso Aanpak

Sinds 2021 zijn de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie gestart met een zomeroffensief tegen verkeersasociaal gedrag. Door middel van controleacties door de politie, ingrepen in de buitenruimte, techniek (zoals flitscamera’s) en communicatie, is gezamenlijk geprobeerd de problematiek aan te pakken.

Waardevolle ervaringen van de afgelopen jaren vormen input voor de Rotterdamse Verkeersaso Aanpak. Waarbij maatregelen voor de korte en lange termijn worden onderscheiden. Dit is slechts het begin, tussentijds monitoren en bijsturen zorgt voor continue doorontwikkeling. Samen maken we een vuist tegen verkeersasocialen en komen we aan de voorkant van de problematiek!

Gemeente Rotterdam zet vanaf deze zomer heel wat nieuwe acties in:

  • Boete voor 'onnodig geluidsoverlast' voor bijv. onnodig hard optrekken, getunede auto’s met knallende uitlaten en luide muziek. Boete: € 280!
  • Gemeentelijke handhavers houden gerichte acties in straten waar sprake is van veel overlast. Handhavers constateren, rapporteren en leggen de last onder dwangsom op.
  • Oprichten van een speciaal handhavingsteam 'verkeersaso team' dat handhaaft op verkeersasociaal gedrag.
  • Wijk- en gebiedsverboden opleggen aan verkeersaso’s
  • Gesprek aangaan met autoverhuurbedrijven om ervoor te zorgen dat verkeersaso's die herhaaldelijk in de fout gaan, geen auto's meer kunnen huren.
  • Monitoren met geluidsmeters
    We hangen voor Gemeente Rotterdam op diverse locaties geluidmeters op. Hiermee monitort de gemeente de geluidsoverlast en kunnen zij in samenwerking met het verkeersaso team van Handhaving en de politie, gerichter bepalen welke locaties en tijdsperiodes in aanmerking komen voor handhaving.
    De geluidmeters kunnen worden voorzien van een matrixbord waarop de veroorzaker wordt geattendeerd op de veroorzaakte overlast en de hoogte van de boete.

Meer informatie over de RVA: Gemeente Rotterdam

Diverse gemeenten zullen, net als Rotterdam, ook gebruik gaan maken van deze specifieke wijze van monitoring van verkeerslawaai in specifieke buurten.

Wilt u meer informatie hierover? Wij vertellen u graag hoe onze slimme oplossing in uw gemeente de overlast van verkeersaso's kan terugdringen.

Luide voertuigen worden gesignaleerd en bewust gemaakt

Terug naar het overzicht

Contact

Adresgegevens

Munisense B.V.
Touwbaan 38, A0.08
2352 CZ Leiderdorp
Nederland