Voordelen van NB-IoT, LoRa en LTE-M

<< BackGeplaatst op 11/03/2019


Deze drie Low Power Wide Area Netwerken (LPWAN) staan aan de basis van de enorme potentie van slimme applicaties en IoT oplossingen. Zij bieden vele voordelen op het vlak van kosten, energieverbruik, dekking en veiligheid.

NB-IoT

NB-IoT verbindt apparaten via bestaande mobiele netwerken. Het werkt op bestaande masten en wordt gezien als één van de internationale standaarden voor IoT-netwerken. Het verbindt sensoren op efficiënte wijze met het internet. De kosten van de hardware en het stroomverbruik zijn laag, terwijl de kracht van het signaal tot tien keer zo sterk is als dat van gsm. NB-IoT is hierdoor vrijwel overal en langdurig inzetbaar.

Met een veilige en betrouwbare verbinding worden kleine hoeveelheden data in beide richtingen verstuurd. NB-IoT is dus uitstekend geschikt voor toepassingen waar kleine hoeveelheden data over een langere periode wordt gecommuniceerd. NB-IoT is niet geschikt voor het versturen van grote hoeveelheden data.

Huidige NB-IoT toepassingen voorzien in lage snelheid, grove data en hoge mate van betrouwbaarheid. NB-IoT wordt gekenmerkt door laag energieverbruik met een langere batterijduur en lage kosten.

LoRa

Met LoRa is het mogelijk om apparaten over lange afstand te verbinden. Met lage ‘device’kosten, beperkte bandbreedte en een batterijduur van wel 10 tot 15 jaar. De techniek is bedoeld voor apparatuur die niet continu internetverbinding nodig heeft, maar slechts af en toe data moet doorgeven.

Een typisch Lora-netwerk bestaat uit eindapparaten die draadloos in verbinding staan met verschillende gateways, die via IP in verbinding staan met een centrale netwerkserver. De data van de apparaten komt zo binnen op een centrale server. De communicatie via LoRa is eenzijdig.

LoRa biedt een mix van voordelen op het gebied van communicatie over lange afstand, beveiliging en laag energieverbruik. Tegelijk biedt het een feilloze verbinding tussen slimme apparaten. LoRa is een laagdrempelige techniek, zonder hoge initiële kosten, voor het versturen van kleine hoeveelheden data.

LTE-M

Het LTE-M-netwerk van KPN is gebaseerd op het betrouwbare en veilige 4G netwerk van KPN. De dekking van LTE-M is sterker dan de 2G-netwerken van KPN. LTE-M kan op een energiezuinige manier snel data verzenden, waardoor het overal gebruiken van draadloze IoT-toepassingen binnen handbereik komt. LTE-M is geschikt voor verschillende toepassingen die nu met GPRS of 2G werken. Daarnaast is het ook geschikt voor toepassingen die nu nog niet ‘slim’ zijn. Voorbeelden van toepassingsmogelijkheden van LTE-M zijn o.a. slimme geluidsmeters, frisdrankautomaten en track & trace oplossingen. Maar ook bij slimme en duurzame energienetwerken en draagbare apparaten kan LTE-M in de toekomst een rol vervullen.

Hoogwaardige data voor nieuwe inzichten

Met LPWAN kan laagdrempelig en tegen relatief lage kosten gebruik gemaakt worden van de vele toepassingen van het Internet of Things. Apparaten worden slim gemaakt en (met elkaar) verbonden met het internet. Het levert een stroom aan data dat nieuwe inzichten oplevert. Monitoring en analyse van deze data maakt het mogelijk om zaken beter in kaart te brengen, behoeften in de markt te identificeren en processen te optimaliseren.


Meer weten over hoe wij deze technieken toepassen? Bel ons: 071-711 4623



Over deze weblog

Dit is het Munisense blog waarmee wij u willen inspireren en informeren over interessante projecten of technologieën die door ons worden geïmplementeerd.

Contact

Adresgegevens

Munisense B.V.
Touwbaan 38, A0.08
2352 CZ Leiderdorp
Nederland