De toezichthouder geluid die op meerdere plekken tegelijk is

<< BackGeplaatst op 20/09/2017


Moest je als geluidshandhaver voorheen ’s nachts je bed uit naar aanleiding van een melding, nu meet Horecasense de geluidswaarden en registreert deze online. En dat is precies wat we beoogden: met ons draadloze, online geluidsmeetsysteem kunnen handhavers eenvoudiger controleren. Ook horecaondernemers kunnen de regels makkelijker naleven. Een win-winsituatie dus.

Zowel handhavers als horecaondernemers kunnen vanaf iedere gewenste locatie controleren of vergunde limieten worden overschreden. Handhaven kost daardoor een stuk minder tijd én geld, en toezichthouden over (meerdere) cafés is eenvoudiger. In kroegen staan handhavers zo binnen, maar tegen de tijd dat ze een club of concertlocatie binnen zijn, is hun aanwezigheid al lang en breed bekend en is het geluid al dan niet bijgesteld naar het juiste niveau. En een vastgestelde overschrijding resulteert vaak in een welles-nietes discussie en soms zelfs in agressie. Horecasense meet continu en geeft online een feitelijk en onafhankelijk rapport. Elke horecagelegenheid krijgt zo een gelijke behandeling.


Geluidsdata voor iedereen inzichtelijk

Iedereen die toegang tot de data heeft, kan het geluidsniveau online of via de mobiele app inzien. We hebben de data bewust simpel gehouden, zodat iedereen het begrijpt. Er zijn grafieken en rapporten, desgewenst per tijdvak, zoals per dag of per week. Voor handhaving is de online omgeving zo ingedeeld dat alle horeca waarover zij handhaaft, gesorteerd van hoog naar laag in decibel zichtbaar is. Daarmee kunnen ze zich richten op de échte geluidsoverlast.

 

Microfoon te slim voor fraude

Net als onze andere meetsystemen is ook dit systeem ‘slim’. Het bestaat uit een draadloze microfoon die je gescheiden van de geluidsinstallatie ophangt. Er is alleen een stopcontact nodig. Frauderen is lastig, want dat pikt de intelligente software in de microfoon op. Stel dat je er isolatiemateriaal omheen doet, dan is het geluid dusdanig anders en lager in vergelijking met eerdere dagen. Het systeem pikt dat op en geeft een notificatie. Isolatiemateriaal is natuurlijk ook zichtbaar voor handhavers. Maar in de praktijk zien we weinig gesjoemel, want fraude betekent weg vergunning.

 

Investering is zijn geld waard

In het Belgische Leuven meten we al enkele jaren in 110 kroegen. Er is daar een nauwe samenwerking tussen de gemeente en horecaondernemers. Sindsdien boksen deze Vlaamse kroegen niet langer tegen elkaar op wie de meeste bezoekers trekt met de hardste muziek. In Nederland hangen inmiddels al bijna honderd van onze systemen. Niet vanuit opgelegde regels, maar omdat ondernemers dat zelf willen. Voor hen is Horecasense een investering die ruim opweegt tegen de geldbedragen van boetes. In de praktijk zien we dat overheid en horeca voor een financieringsmix kiezen, omdat iedereen baat heeft bij de aanschaf.

 

Mes snijdt aan alle kanten

We zijn in diverse Nederlandse steden al actief en wat ons betreft zitten we snel nog vaker bij overheden aan tafel voor geluidsproblematiek. Klachten bij een gemeente gaan namelijk in ongeveer een derde van de gevallen over geluidsoverlast. En maar liefst 20 tot 25 procent van de jongeren loopt permanente gehoorschade op door blootstelling aan te harde muziek. Door geluidsmetingen eenduidig, transparant en makkelijk te maken, behouden we muziekbeleving, maar dringen overlast en gehoorschade drastisch terug.


Interesse?    Op kantoor, op het gemeentehuis, tijdens een werkbezoek aan Leuven, of op het terras of in de kroeg: een afspraak met ons maken is zo gepiept.




Over deze weblog

Dit is het Munisense blog waarmee wij u willen inspireren en informeren over interessante projecten of technologieën die door ons worden geïmplementeerd.

Contact

Adresgegevens

Munisense B.V.
Touwbaan 38, A0.08
2352 CZ Leiderdorp
Nederland