Te vroeg geknald? Laat vuurwerkdetectiesensoren voor je werken

<< BackGeplaatst op 04/12/2017


Traditiegetrouw richt vuurwerk in de aanloop naar het nieuwe jaar veel schade aan. Onvoorzichtig vuurwerkgebruik kan leiden tot ontplofte brievenbussen en prullenbakken, ontzette glasbakken, angstige burgers of zelfs tientallen gewonden.  De oplossing? Het vuurwerkdetectiesysteem.

 

Gemeenten kunnen iets doen om de vuurwerktraditie in goede banen te leiden: vuurwerkoverlast en grote schadeposten terugbrengen, zwaar vuurwerk bestrijden en zorgen dat burgers met een veilig gevoel over straat kunnen. Het vuurwerkdetectiesysteem van Munisense komt daarbij goed van pas. Als ware de ogen en oren in een gebied brengt het systeem vuurwerkoverlast objectief in kaart en maakt patronen en hotspots snel zichtbaar. Dat helpt gemeenten behalve efficiënter handhaven ook monitoren of het beleid dat zij voeren effect heeft.

 

Binnen tien seconden een melding

Ons vuurwerkdetectiesysteem bestaat uit een netwerk van detectiesensoren op daken en gebouwen. Niet alleen in wijken waar veel overlast of schade is, maar ook daar waar controle gewenst is; zoals in buurten waar veel jonge kinderen of ouderen wonen. Deze sensoren meten continu, ze detecteren knallen en bepalen de knalsterkte en de locatie tot op de meter nauwkeurig.
Doordat de meters over een groot gebied worden verspreid en een vuurwerk knal door tenminste drie meters moet worden gedetecteerd, richt het vuurwerkdetectiesysteem zich op real-time meldingen van zwaar vuurwerk.

Binnen tien seconden krijgen handhavers een melding via een app op hun telefoon met de locatie en de knalsterkte. Zij kunnen er dan direct op af.

 

Efficiënte handhaving

Voor sommige mensen is iedere knal er één te veel, en dus draait in veel gemeenten het meldpunt overlast overuren aan het einde van het jaar. Ook hier biedt het detectiesysteem soelaas. De gemeente kan voorkomen dat handhaving afgaat op onterechte klachten, bijvoorbeeld in gebieden waar geduchte klagers wonen, maar waar nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken. Zo kan een gemeente tijdstippen en plaatsen waar handhaving actief is veel efficiënter indelen.

 

Elf gemeenten

Op dit moment werken elf Nederlandse gemeenten met het systeem. Diverse andere gemeenten zien de voordelen en overwegen de inzet van dit systeem, waarmee handhaving extra ogen en oren krijgt in de stad.
Laat je inspireren.



Over deze weblog

Dit is het Munisense blog waarmee wij u willen inspireren en informeren over interessante projecten of technologieën die door ons worden geïmplementeerd.

Contact

Adresgegevens

Munisense B.V.
Touwbaan 38, A0.08
2352 CZ Leiderdorp
Nederland